Pałki pieczone w naczyniu żaroodpornym
/ sprawdziłam, piekłam wiele razy, bardzo dobre i nietrudne do upieczenia.
prosty przepis od Doradcy Smaku tu adres
Dziękuję za zamieszczenie tego przepisu w sieci.
Jak dla nas seniorów bardzo dobrze dobrane składniki marynaty, soli sypię niewiele,
nawet i pół godziny wystarczy nam aby zamarynować mięso.
Mogą to być pałki kurczaka a i także
przepołowione udka / akurat takie mam na zdjęciu powyżej/.
Zacytuję tu jedynie składniki, a po sposób wykonania i zdjęcia
można stuknąć w adres autora przepisu:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-pieczone-palki-z-kurczaka-351286
Wystarczy pamiętać sztuczkę
z czasem pieczenia- 30 minut pod przykryciem,
temperatura 180-190 stopni C,
kolejne 30 bez pokrywki
i 15minut z polaniem posłodzonym sosem spod pieczenia,
który wybieram z gorącego naczynia małą chochelką .
Nie przelewam sosu podnosząc naczynie,bo jest piekielnie gorące.
Składniki:
- pałki z kurczaka
10 sztuk
- oliwa 1/2 szklanki
Sól do smaku
Pieprz 1/2 łyżki
Tymianek suszony 1 łyżka
Zioła prowansalskie 1 łyżka
Czosnek suszony 1 łyżka
Papryka słodka 1 łyżka
cukier 2-3 łyżeczki / dodajemy 15 minut przed końcem pieczenia/
😊
Pyszota! Bardzo mi się podoba zalewa dodana na końcu. Na pewno daje świetny efekt. Muszę zapamiętać żeby wykorzystać przy kolejnym pieczeniu kuraka🙂
OdpowiedzUsuńMaminku,to taka glazurka się robi, fajnie wygląda i smakuje.
OdpowiedzUsuń