23 kwietnia 2023

Pałki czy podudzia drobiowe pieczone w naczyniu żaroodpornym

 

 


 

Pałki pieczone w naczyniu żaroodpornym

 / sprawdziłam, piekłam wiele razy, bardzo dobre i nietrudne do upieczenia.

 prosty przepis od Doradcy Smaku  tu adres  

 

 Dziękuję za zamieszczenie tego przepisu w sieci.

 

Jak dla nas  seniorów bardzo dobrze dobrane składniki marynaty, soli sypię niewiele,

nawet i pół godziny wystarczy nam aby  zamarynować mięso.

 Mogą to być pałki kurczaka a i także

przepołowione udka  / akurat takie mam na zdjęciu powyżej/.

Zacytuję tu jedynie składniki, a po sposób wykonania i zdjęcia

 można stuknąć w adres autora przepisu:

https://www.doradcasmaku.pl/przepis-pieczone-palki-z-kurczaka-351286 

Wystarczy pamiętać sztuczkę

 z czasem pieczenia- 30 minut pod przykryciem, 

temperatura 180-190 stopni C,

 kolejne 30 bez pokrywki 

i 15minut  z polaniem posłodzonym sosem spod pieczenia, 

który wybieram z gorącego naczynia  małą chochelką .

 Nie przelewam sosu podnosząc naczynie,bo jest piekielnie gorące.  

 

  Składniki:
- pałki z kurczaka
10 sztuk
- oliwa 1/2 szklanki
Sól do smaku
Pieprz 1/2 łyżki
Tymianek suszony 1 łyżka
Zioła prowansalskie 1 łyżka
Czosnek suszony 1 łyżka
Papryka słodka 1 łyżka
cukier 2-3 łyżeczki / dodajemy 15 minut przed końcem pieczenia/

😊

2 komentarze:

Maminek kulinarny pisze...

Pyszota! Bardzo mi się podoba zalewa dodana na końcu. Na pewno daje świetny efekt. Muszę zapamiętać żeby wykorzystać przy kolejnym pieczeniu kuraka🙂

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Maminku,to taka glazurka się robi, fajnie wygląda i smakuje.