20 stycznia 2014

Sos czosnkowy domowy do chleba,mięska i na przeziębienia


   Sos czosnkowy domowy  

/przepis z RM/



Do słoika półlitrowego lub 3/4 litra wkładam:
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku/jeśli są małe,można i więcej/
- drobno posiekane,ugotowane na twardo jajko,
- łyżkę utartego żółtego sera twardego,
-2,3 łyżki majonezu kieleckiego
- sól,pieprz, czasem nieco przyprawy nazywanej sos grecki,
   można inne przyprawy lub i bez nich,
można tez dodać nieco serka białego ziarnistego.





Wszystko zalewam,a właściwie nakładam na te składniki ,

gęsty jogurt.Ja wybieram grecki.



Mieszam dokładnie łyżką.

Wstawiam zakręcony słoik do lodówki na 3-4 godzin.
Doskonały do wędlin,mięsa,jajek,a nawet prosto na chleb.
Zdrowy i smaczny.

Jeść zwłaszcza zimą- czosnek-naturalny antybiotyk!
Przepis rozdaję jak świeże bułeczki.




A to przepis oryginalny,prosto z radia.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Najprościej  ,aby szybko zrobić sos czosnkowy,
wystarczy zgnieść ze trzy ząbki czosnku, dodać do miazgi mały kubek gęstego jogurtu np.greckiego, ok.200ml , z łyżkę śmietany lub majonezu
 /raczej dla nie martwiących sie o linię/
i sól,pieprz ciut soku z cytryny.Można tez dodać zielony koperek .Odstawić na 15 minut "do zgryzienia ". Gotowe.