Gotowanie na parze jest łatwe i wcale nie wymaga drogiego, cudownego sprzętu.
Sito ,które mam i wykorzystuję z powodzeniem,kosztuje grosze.Wstawia się je do garnka,ono dostosowuje się do wielkości tego naczynia,dzięki ruchomym elementom.
Na dno garnka nalewam tyle wody, aby potrawa nie moczyła się w niej.
Jest to możliwe,bo sito ma nóżki.
Przykrywam pokrywką garnek z wodą,sitem i potrawą ,włączam kuchenkę gazową.
Na zdjęciach,które zrobiłam,widać wszystko wyraźnie.
GOŁĄBKI wołowe z ziemniakami
gotowane na parze .Gotuję tym razem z przepisu opracowanego w książeczce o karmieniu ludzi starszych.
Mam nadzieję,że przepis dobrze widoczny.
Oto moje sito na nóżkach,cena ok. 6zł,kupione w sklepie z drobiazgami gospodarstwa domowego:
Wstawiam do garnka z nalana letnią wodą.Jest jej tyle by poziom był niższy niż nóżki.Ok.3 cm.Tu akurat ok.3/4 szklanki.Garnek przykrywam.
Gdy widzę parę na pokrywce,przykręcam gaz i na wolnym ogniu gotuje ok.30 min.
Z wody na dnie garnka,po wyjęciu sita z potrawą, można z powodzeniem zrobić sos np.pomidorowy.
Polecam tu także gołąbki z młodej kapusty od Gabrysi http://www.obzarciuch.pl/2015/06/goabki-z-modej-kapusty.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz