Sama mam kilka pewnych.
Ostatnio uwielbiam takie:
Ciasto smakowite i pewne : 40 dag mąka tortowa,to jest 2 i pół szklanki, 2 szklanki woda gazowana, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 5 łyżek oleju rzepakowy
Jest to ciasto średniej grubości,dość sycące,ale wspaniale trzyma nadzienie.
Z mąki szymanowskiej, gdzie 400g to 2 i pół szklanki ,akurat tyle ile mieści się w moim kubku metalowym, ciasto wychodzi gęste,więc trzeba dolać trochę wody /ok 1/4szklanki /
Wymieszałam składniki rózgą do ubijania białek.Mąkę dodawałam porcjami.
Patelnię pod pierwszy naleśnik należy posmarować olejem, potem już nie trzeba.
Najlepiej piec je na specjalnej patelni naleśnikowej.Jest niedroga,a niezastąpiona.
Dziękuję autorce: http://babiedolygdynia.blogspot.com/2014/02/kasza-gryczana-z-pieczarkamitwarogiem-w.html
Tu też są pycha naleśniczki https://widelce.blogspot.com/search/label/nale%C5%9Bniki
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Przepis kolejny,równie niezawodny:
Ciasto z wodą gazowaną:
1 do 1 i pół szklanki wody mineralnej gazowanej,
1 szklanka mleka,
10 czubatych łyżek mąki /to tak ok.1 i 1/3 szklanki/,
2 jaja,
szczypta soli i 2 szczypty cukru.
Wykonanie
Składniki ciasta ,najpierw płynne i jajka,zmieszać,potem dosypywać mąkę do gęstości kwaśnej śmietany.
Wymieszać ,najlepiej sprężynką do ubijania białek i zostawić,niech się mąka rozklei, na jakieś pół godziny, chociaż z wodą gazowaną,to nawet bez czekania ciasto powinno być ok.
Naleśniki cieniutkie tu przepis : http://uelizki.blogspot.com/2015/02/nalesniki-cieniutkie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz