21 czerwca 2014

Ciasto naleśnikowe smakowite i pewne

Nie do uwierzenia ileż  to istnieje przepisów  na ciasto naleśnikowe.
Sama mam kilka pewnych.

Ostatnio uwielbiam takie:


  Ciasto smakowite i pewne : 40 dag mąka tortowa,to jest 2 i pół szklanki, 2 szklanki woda gazowana, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 5 łyżek oleju rzepakowy



Składniki na naleśniki zmiksować na dość lejące ciasto i odstawić na 30 minut - jeśli za rzadkie to dosypać mąki a jak za gęste to dolać mleka.
Jest to ciasto średniej grubości,dość sycące,ale wspaniale trzyma nadzienie.

Z mąki szymanowskiej, gdzie 400g to 2 i pół szklanki ,akurat tyle ile mieści się w moim kubku metalowym, ciasto wychodzi gęste,więc trzeba dolać trochę wody /ok 1/4szklanki /



Wymieszałam składniki  rózgą do ubijania białek.Mąkę dodawałam porcjami.

Patelnię pod pierwszy naleśnik należy posmarować  olejem, potem już nie trzeba.
Najlepiej piec je na specjalnej patelni naleśnikowej.Jest niedroga,a niezastąpiona.



Dziękuję autorce:  http://babiedolygdynia.blogspot.com/2014/02/kasza-gryczana-z-pieczarkamitwarogiem-w.html

Tu też są pycha naleśniczki   https://widelce.blogspot.com/search/label/nale%C5%9Bniki
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przepis kolejny,równie niezawodny:




Ciasto z wodą gazowaną:
1 do 1 i pół szklanki wody mineralnej gazowanej,
1 szklanka mleka,
10 czubatych łyżek mąki /to tak ok.1 i 1/3 szklanki/,
2 jaja,
szczypta soli i 2 szczypty cukru.



Wykonanie
Składniki ciasta ,najpierw płynne i jajka,zmieszać,potem dosypywać mąkę do gęstości kwaśnej śmietany.
 Wymieszać ,najlepiej sprężynką do ubijania białek i zostawić,niech się mąka rozklei, na jakieś pół godziny, chociaż z wodą gazowaną,to nawet bez czekania ciasto powinno być  ok.



Naleśniki cieniutkie tu przepis : http://uelizki.blogspot.com/2015/02/nalesniki-cieniutkie.html