21 czerwca 2014

Ciasto naleśnikowe smakowite i pewne

Nie do uwierzenia ileż  to istnieje przepisów  na ciasto naleśnikowe.
Sama mam kilka pewnych.

Ostatnio uwielbiam takie:


  Ciasto smakowite i pewne : 40 dag mąka tortowa,to jest 2 i pół szklanki, 2 szklanki woda gazowana, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 5 łyżek oleju rzepakowy



Składniki na naleśniki zmiksować na dość lejące ciasto i odstawić na 30 minut - jeśli za rzadkie to dosypać mąki a jak za gęste to dolać mleka.
Jest to ciasto średniej grubości,dość sycące,ale wspaniale trzyma nadzienie.

Ja wymieszałam składniki  rózgą do ubijania białek.

Patelnię posmarować na początek olejem, potem już nie trzeba.Najlepiej piec je na specjalnej patelni naleśnikowej.Jest niedroga,a niezastąpiona.
To prawda,że nie trzeba już wcale smarować!Wystarczy tylko  pod pierwszy naleśnik.

Dziękuję autorce:  http://babiedolygdynia.blogspot.com/2014/02/kasza-gryczana-z-pieczarkamitwarogiem-w.html


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przepis kolejny,równie niezawodny:




Ciasto z wodą gazowaną:
1 do 1 i pół szklanki wody mineralnej gazowanej,
1 szklanka mleka,
10 czubatych łyżek mąki /to tak ok.1 i 1/3 szklanki/,
2 jaja,
szczypta soli i 2 szczypty cukru.



Wykonanie
Składniki ciasta ,najpierw płynne i jajka,zmieszać,potem dosypywać mąkę do gęstości kwaśnej śmietany.
 Wymieszać ,najlepiej sprężynką do ubijania białek i zostawić,niech się mąka rozklei, na jakieś pół godziny, chociaż z wodą gazowaną,to nawet bez czekania ciasto powinno być  ok.



Naleśniki cieniutkie tu przepis : http://uelizki.blogspot.com/2015/02/nalesniki-cieniutkie.html