01 stycznia 2015

Rolada z jabłkami - naprawdę nic trudnego

ROLADA Z JABŁKAMI 




Będzie potrzebne:
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 jajka,
3 łyżki cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki mąki pszennej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypta soli.

Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek.
Ze szczyptą soli ubić białka na sztywno.Nie mogą wylać się z miski po jej odwróceniu!!
Wtedy do białek dodać cukier, cukier waniliowy i nadal miksując, pod koniec dodawać stopniowo żółtka. Do tak przygotowanej jajecznej masy należy wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Masę należy wylać na dużą blachę z piekarnika ,wyłożoną papierem do pieczenia , można papier wcześniej posmarować masłem lub olejem i lekko posypać tartą bułką czy mąką.
Podobno bez smarowania też placek odejdzie łatwo po upieczeniu.Ja posmarowałam ciut ciut olejem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 do 25 minut w 180 st. C.
Trzeba patrzeć czy się lekko zarumienił.

Natomiast do wykonania jabłecznej masy do ciasta
będzie potrzebne:
0,5 kg jabłek,/można i więcej,nic się nie stanie...ja wzięłam 5 dużych jabłek i było ok/
łyżka cukru,nieco wody do podlania duszących się jabłek-ze 3 łyzki..
1 opakowanie cytrynowej lub morelowej galaretki,
cukier puder do dekoracji.

W czasie pieczenia ciasta przygotowuję jabłka. Obieram je, kroję w kostkę, duszę ,ale nie do końca rozgotowuję, do gorących wsypuję suchą galaretkę i zagotowuję. Jeśli jabłka mają mało soku,dodaję w czasie duszenia trochę wody,aby nie przywierały do dna.Potem masę lekko studzę ,wstawiając garnek z nią w zimną wodę,tak z 5 minut,mieszając masę i zmieniając wodę ,aby szybko chłodziła.Galaretka wtedy troszkę zgęstnieje.Nie wiem czy to konieczne,ale bałam się niepotrzebnie,że mi wszystko wypłynie.

Kiedy ciasto się upiecze, należy wyjąć je z piekarnika i z papierem przełożyć na blat czy stół. Potem przykryć cały placek dużą ściereczką i trzymając jej brzegi delikatnie odwrócić, papierem do góry.
Można poprosić o pomoc kogoś...
Delikatnie zdjac papier i zanim ciasto wystygnie , rozsmarować na nim masę jabłkową pozostawiając jeden brzeg czysty, aby masa nie wypływała podczas zwijania.
Z pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulonik. Należy zrobić to niezbyt ciasno, aby nie popękało, ale także niebyt luźno, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą związały i rolada się nie rozpadała.

Po zwinięciu włożyłam roladę w ściereczce jeszcze do keksówki i wstawiłam do lodówki. Rano było gotowe.

Ufff!! A tak naprawdę to fajna zabawa.

Zdjęcia:

Rozgotowuję jabłuszka:



Studzę lekko jabłka z galaretką:



Biszkopt gotowy:



Rolada w ściereczce:



Ostatnie zdjęcie u góry strony.