31 marca 2015

Babka jogurtowa oraz inne babeczki na Wielkanoc i na co dzień.

Piekłam tę babkę w zeszłym roku jako placek jogurtowy francuski.

Dobra była,więc sprawdzam ją ponownie.

Mam jeszcze jeden przepis z bloga francuza95.
Blog nosi tytuł SPRAWDZONA KUCHNIA.

Podam link do babki jogurtowej bardzo smacznej i nietrudnej http://sprawdzonakuchnia.blox.pl/2011/07/Babka-jogurtowa-z-cytrusowa-nuta.html

i  do świetnej babki łaciatej ,sprawdzonej przeze mnie , także z tego bloga
http://sprawdzonakuchnia.blox.pl/2011/11/Babka-laciata.html


 A teraz do roboty  kolejnej, tej ze zdjęcia powyżej ,mojej  babki :

Tu  jest przepis  http://uelizki.blogspot.com/2014/03/placek-jogurtowy-francuski.html

 
Tym razem bez jabłek,ale ciut cynamonu na wierzch nie zaszkodzi.

 No i ok. Foremka ma 27 cm średnicy,
więc biorę półtora porcji wszystkich składników.
6 jajek  itd....

Popękała fajnie,czyli w środku upieczona. Zaraz wyjmę i odwrócę na talerz. Popękanie uleży się jak trzeba.



 Przy okazji pochwalę się moim okiennym ogródkiem ziołowym.
Na dworze prawie 7 stopni.

Jeszcze lukier.

Składniki 

/wg "Kotlet tv"/

  • 1 białko jaja
  • ponad szklanka cukru pudru (w zależności od wielkości jaja)
  • . sok z  cytryny

Do miski wrzucam białko jaja, dodaję cukier puder (najlepiej stopniowo) i miksuję. Miksuję, dodając cukier puder, aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie bardzo gęsty. Ubijam białko z cukrem na sztywną pianę, potem po dodaniu cukru pudru piana nie będzie miała sztywności, ale będzie na tyle gęsta, że powstanie świetny lukier. Do takiego lukru można dodać soku z cytryny, po tym trzeba dodać jeszcze trochę cukru pudru, bo lukier będzie rzadszy. Jeśli lukier zastygnie w naczyniu, to rozpuszczamy go kilkoma kroplami soku z cytryny albo wody i mieszamy (wystarczy łyżką).

 Tu wyżej babka pokrojona,
a poniżej  kolejna babka -smak znakomity ,z przepisu francuza95/zdjęcie z mojej kuchni/:


  Niżej babka łaciata z przepisu francuza95/link podałam na początku tego wpisu/
Udała się!!