17 marca 2016

Śledż dobry jest








Przepis 1

 od sąsiadki , pani M. Żak.

Ten przepis to skarb.

Śledzie z rodzynkami

Przygotuj marynatę: 1/3 szklanki octu,2/3 szklanki wody. Dzięki niej śledzie będą jędrne,twardsze i jasne.

Śledziki ,tak z kilogram,/matiasy,grube,białe,/ wypłucz w zimnej wodzie,następne pomocz z godzinę także w zimnej wodzie.Zmień wodę ze dwa razy.

Ponownie odlej wodę.

Pokrój ryby  na kawałki 4-6 cm,włóż w miskę i zalej wcześniej przygotowaną zimną marynatą  na godzinę,no,dwie góra.


Tymczasem rozgrzej z 3/4 szklanki oleju/np.Kujawski/ i wrzuć na podgrzany ,pokrojone na grubsze koła, cebule.
Na kilogram śledzi weź ze dwie większe.

Teraz UWAGA!:
cebuli nie rozgotuj!Musi być twardawa,czyli podgrzewaj ją do zeszklenia.
 Do cebuli,na patelni dodaj przecieru pomidorowego ,rozmieszanego w niewielkiej ilości wody.
Niech to wygląda po wymieszaniu, jak gęściejszy sok pomidorowy.
Zamieszaj wszystko,wrzuć rodzynków, tak nie za dużo,dodaj trochę soli,znowu zamieszaj i zostaw ten sos do zupełnego wystudzenia.

Śledzie odcedź z marynaty
.Układaj warstwę śledzi.posyp pieprzem,na to dobrze wystudzony,zimny sos z patelni i tak na zmianę...na wierzchu sos.Przykryj,wstaw do lodówki i na drugi dzień powiedz:ale dobre!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przepis 2   Idealny  dla miłośników śledzi w oleju na innej stronie mojego bloga 

pod adresem:
  http://uelizki.blogspot.com/search/label/%C5%9Aledzie%20domowe%20w%20oleju




Przepis 3

od  koleżanki z sanatorium - Teresy z Nysy




Śledziki w oleju 

Przygotuj zalewę :
- 1 część octu i 3 części wody,np. 100 ml i 300ml,
- 1 łyżka cukru,
- liść laurowy duży i kilka ziaren ziela angielskiego ,
- 2 cebule duże lub 3 mniejsze pokrojone w plastry. 
To proporcja na 6,7 dużych śledzi.
 Zagotuj wszystkie  składniki  zalewy i  zupełnie wystudź !

Śledzie  wymocz ,jak w przepisie 1.
 Odcedź ryby z wody i zalej przygotowaną wcześniej zimną  zalewą na 1,5 - 2 godzin.
Potem odlej zalewę, wyjmij cebulę, ryby pokrój na kawałki /mniejsze na połówki,większe na 3 części/ ,posyp je dość obficie pieprzem, przełóż cebulką z zalewy i polej całość  olejem.
 Kujawski jest OK.
Wstaw do lodówki  do schłodzenia.Najlepiej na noc.



Będziesz odtąd  często  robić sobie takie śledziki.