02 maja 2016

Frytki z mięsem z piekarnika

To jest dopiero dobre danie,a w dodatku łatwe do wykonania.

Zamiast jak zwykle gotować obrane ziemniaki, pokrój każdy ziemniak,
 nożem na desce na plastry
 i potem na kształt frytek.
Trochę podobnie jak cebulę,ale nie tak cienko.
 Tymczasem w garnku zagotuj posoloną wodę,tyle jak do zwykłego gotowania ziemniaków.
Wrzuć do wrzątku pokrojone frytki i pogotuj z 5 minut od wrzenia.
Teraz je odcedź czy wyjmij do większej miski łyżką cedzakową czy jakimś sitkiem.
Gorące posyp papryką, można ciut chilli,np.oregano,co tam lubisz i dodaj  kilka łyżek oleju ,jak dodajesz do sałatki .Wymieszaj wszystko.
Piekarnik nagrzej do 180  stopni .

Mięso - pierś z kurczaka pokrój w poprzek na plastry ,posyp przyprawami, można też sosem sojowym, pokrop olejem i włóż do naczynia żaroodpornego.Nie potrzeba go przykrywać.
Gdy piekarnik się nagrzeje wysyp frytki, na posmarowaną lekko olejem, blachę i wstaw ją u góry - jak widać na moim zdjęciu ,a mięso na niższy poziom.
Włącz termoobieg  i ustaw czas na 35-40 minut.  W połowie czasu pieczenia przemieszaj frytki i odwróć mięsko. 



Przepis od Danusi   na frytki  http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/08/frytki-z-piekarnika.html#more