Tym razem wypróbowałam przepis na kluski ziemniaczane niemieckie :
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 225 g mąki pszennej /najlepiej typ ok.500/
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło lub olej roślinny do smażenia
- Mam wagę i ważyłam! Na wszelki wypadek,w obawie przed rozgotowaniem,dosypałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
- Ugotowane ziemniaki / tym razem wczorajsze/ przepuściłam przez praskę. .
- Wymieszałam z jajkami i mąką ,doprawiłam solą, pieprzem i gałką.Krótko wyrobiłam. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Można podobnie jak na kopytka.
- Formowałam podłużne kluski ze szpiczastymi końcami.Ręce trzeba opłukiwać zimną wodą,by ciasto się nie przyklejało.
- Może moje trochę zbyt duże? No, to zrób sobie mniejsze.Nie ma problemu.
- W dużym garnku zagotowałam wodę,wrzucałam kluseczki i gotowałam na niedużym ogniu aż wypływały na powierzchnię.Potem wyjmowałam je łyżką cedzakową i układałam na drewnianej dużej desce ,aby obeschły.
- W patelni rozgrzałam olej i podsmażałam kluski do zrumienienia.
2 komentarze:
Super ♥️
Tak sobie myślę czy to nie automat do mnie napisał ? Chyba jednak on smaku nie odczuwa hmm. W każdym razie dzięki Anonimowy/a/.
Prześlij komentarz