Przypominam przepis ,
bo
na majówkę w sam raz
Smaczne z serem, z dżemem, z czym tylko zapragniesz .
Nawet ze słoneczkiem majowym.
Dżem z ciemnych winogron znad tarasu smakowity.
/Jest tu na blogu przepis na taki dżem/powidła czy galaretkę/- można je znaleźć./
Ciasto naleśnikowe smakowite i pewne
SKŁADNIKI:
2 szklanki woda gazowana,
1 szklanka mleka,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka cukru,
5 łyżek oleju rzepakowy
Jest to ciasto średniej grubości,dość sycące,ale wspaniale trzyma nadzienie.
Z mąki szymanowskiej, gdzie 400g to 2 i pół szklanki ,akurat tyle ile mieści się w moim kubku metalowym, ciasto wychodzi gęste,więc trzeba dolać trochę wody / nawet ok. 1/2 szklanki /
Wymieszałam składniki rózgą do ubijania białek.Mąkę dodawałam małymi porcjami.
Patelnię pod pierwszy naleśnik należy posmarować olejem, potem już nie trzeba.
Najlepiej piec je na specjalnej patelni naleśnikowej.Jest niedroga,a niezastąpiona.
Tym razem ser pogniotłam tłuczkiem do ziemniaków,a można i inaczej rozdrobnić,
dodałam niedużo cukru, trochę miodu, do tego surowe żółtko i mieszam,mieszam.....smaruje i zawijam w cieplutkie naleśniki.
Praca wre....
A ten ostatni dla kogo? No,proszę,proszę- jeszcze ciepły....
Dziękuję autorce przepisu : http://babiedolygdynia.blogspot.com/2014/02/kasza-gryczana-z-pieczarkamitwarogiem-w.html
***************************************
Bardzo podobne ,także świetne, choć są drobne zmiany w przepisie
PUSZYSTE naleśniki z Kwestia smaku
zrobiłam, o proszę bardzo:
Ciasto
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (np. tortowej)
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego
Nadzienie
- 400 g twarogu
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- wykonanie pod powyżej podanym adresem
ciekawostki- jajka rozmiksowane z mlekiem, cukrem i solą, potem stopniowo mąka i dopiero woda. Odstawione na 20 minut i dopiero wtedy olej do ciasta.Patelnia o cienkim dnie dobrze radzi sobie z pieczeniem naleśników.
Smaruję patelnię ręcznikiem papierowym maczanym w oleju
/ jak w przepisie/
W środku ser, a na wierzchu śmietana z dodatkiem cynamonu
lub sos malinowy / sposób wykonania pod adresem powyżej/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz