25 sierpnia 2017

Placki z jabłkami Dodaj do ulubionych


Przepis :
Składniki :

- 2 jajka
            - 200 ml mleka
       -200g mąki
                                                                  -szczypta soli, ok. łyżki cukru /ja daję fruktozę/,
 ewent.cukier waniliowy do smaku i cynamon/ posypać po cieście jak po kanapce/
           -ok. kg.jabłek 
/jeśli robię tylko dla siebie z połowy składników,wtedy wystarczy mi 2,3 średnie jabłka/
                 - olej do smażenia.
 

Wykonanie:

Oddzielam żółtka od białek.
Żółtka mieszam
 rózgą  z mlekiem,solą,
cukrem i cynamonem
 na bezgrudkowe ciasto.
Obrane jabłka kroję na sporą kostkę
 i mieszam je z ciastem.
 Dodaję ubite rózgą białka ,mieszam, a potem kładę na nie za bardzo rozgrzanym na patelni oleju
 i smażę odwracając  do zarumienienia z obydwu stron.
Wykładam na drabinkę lub talerz z papierem dla odsączenia tłuszczu.




Są ulubione i to wszystko.

Brak komentarzy: