Przepis :
Składniki :
- 2 jajka
- 2 jajka
- 200 ml mleka
-200g mąki
-szczypta soli, ok. łyżki cukru /ja daję fruktozę/,
ewent.cukier waniliowy do smaku i cynamon/ posypać po cieście jak po kanapce/
-ok. kg.jabłek
/jeśli robię tylko dla siebie z połowy składników,wtedy wystarczy mi 2,3 średnie jabłka/
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Oddzielam żółtka od białek.
Żółtka mieszam
rózgą z mlekiem,solą,
cukrem i cynamonem
na bezgrudkowe ciasto.
Obrane jabłka kroję na sporą kostkę
i mieszam je z ciastem.
Dodaję ubite rózgą białka ,mieszam, a potem kładę na nie za bardzo rozgrzanym na patelni oleju
i smażę odwracając do zarumienienia z obydwu stron.
Wykładam na drabinkę lub talerz z papierem dla odsączenia tłuszczu.
Są ulubione i to wszystko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz