Przygotowuję na podstawie 2 przepisów z sieci i własnych doświadczeń.
Mój sposób
Składniki:
- 1 cebula większa, pokrojona w piórka
- 2 duże ząbki czosnku, pokrojone,
- 1 pomidor surowy, pokrojony w kostkę,
- pomidory krojone z puszki, 2 małe puszki lub jedna duża,
- 300- 500 g mięsa mielonego,najlepiej z szynki / mielę sama/
- przyprawy - sól,pieprz, przyprawa Harrisa / firma Kotanyi/, oregano....
-olej do smażenia/ u mnie kujawski/
-makaron spaghetti / u mnie molisana lub barilla
/ ugotowany na półtwardo,wg przepisu na opakowaniu/ .Po ugotowaniu odcedzony, nieprzepłukiwany wodą, gotowany bez dodatku oliwy, w posolonej wodzie.Po ugotowaniu odcedzony może pozostać w dużym garnku, do czasu przygotowania sosu. Najlepiej go ugotować, gdy sos będzie przygotowany.
Sos przygotowuję w dwu etapach
Potrzebna mi większa patelnia z pokrywką i duży rondel, też z pokrywką.
1. Na rozgrzanym na patelni oleju najpierw krótko smażę mięso mielone, aż starci kolor surowego, a następnie pod przykryciem duszę je ok.20 min.
Przekładam mięso do dużego rondla lub garnka o grubym dnie. Przykrywam je i podgrzewam dalej na minimalnym ogniu.
Uwaga, aby się nie przypaliło.
2. Patelnię myję , a następnie znowu rozgrzewam olej / na pokrycie dna/
i najpierw szklę cebulę, potem dodaję czosnek , paprykę, oczyszczoną i pokrojoną w szersze paski, surowego pomidora, przykrywam patelnię i duszę z 15 minut.
Kolejno dodaję pomidory z puszki, mieszam wszystko, przykrywam i duszę jeszcze z 10 min. a potem łączę w rondlu z mięsem.
Znowu duszę z 10 minut, włączam blender, wszystko lekko rozdrabniam i przyprawiam do smaku.
Dużo jest tego sosu.
Wlewam trochę sosu do garnka z makaronem, niech się pięknie połączą / makaron złapie sos i nie będzie się kleił/.
Resztą sosu, ile tam kto lubi, polewam makaron już na talerzach.
Do tego parmezan w płatkach / z Kauflandu lub Biedronki/.
Gdy sos jeszcze zostanie, wystudzony wlewam do słoika, zakręcam zakrętką i zamrażam.
Musi być go nie więcej niż 3/4 słoika, aby słoik nie popękał w zamrażarce. Nigdy mi się tak nie zdarzyło.
Adresy stron, z których czerpałam pomoc przy pierwszym przygotowaniu sosu:
1. . https://www.doradcasmaku.pl/przepis-makaron-spaghetti-z-papryka-i-pomidorami-314048
Dziękuję za podzielenie się przepisami.
POLECAM i chcę tu przypomnieć
mój przepis na sos pomidorowy delikatny i najprostszy
z książki " Porady lekarza rodzinnego"
Jeśli chcesz zrobić
dobry sos do spagetti
z pomidorów świeżych, nieco też świeżej papryki i do tego dodać jeszcze pomidory z puszki
to sięgnij tu do Gracera
Ja zrobiłam, zobacz na zdjęciu:
Elizo super pomysł na szybki obiad pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda Tereso.
UsuńDziękuję za odwiedziny.
Pozdrawiam.