18 kwietnia 2021

Sos do makaronu spagetti - papryka, pomidory, mięso, u elizki seniorki.

 Przygotowuję na podstawie 2 przepisów z sieci  i własnych doświadczeń.


 

 

 Mój sposób
 

Składniki:
 

- 3,4 czerwone papryki szpiczaste / doskonały smak, smaczne na surowo i po duszeniu, słodkie, mało ziaren, pięknie się duszą w sosie/

- 1 cebula większa, pokrojona w piórka
- 2 duże ząbki czosnku, pokrojone,
- 1 pomidor surowy, pokrojony w kostkę,
- pomidory krojone z puszki, 2 małe puszki lub jedna duża,
- 300- 500 g mięsa mielonego,najlepiej z szynki / mielę sama/
- przyprawy - sól,pieprz, przyprawa Harrisa / firma Kotanyi/, oregano....
                                                   -olej do smażenia/ u mnie kujawski/
                                                   -makaron spaghetti / u mnie molisana lub barilla

/ ugotowany na półtwardo,wg przepisu na opakowaniu/ .Po ugotowaniu odcedzony, nieprzepłukiwany wodą, gotowany bez dodatku oliwy, w posolonej wodzie.Po ugotowaniu odcedzony może pozostać w dużym garnku, do czasu przygotowania sosu. Najlepiej go ugotować, gdy sos będzie przygotowany.
 

Sos przygotowuję w dwu etapach
 

Potrzebna mi większa patelnia z pokrywką i duży rondel, też z pokrywką.
 

1. Na rozgrzanym na patelni  oleju najpierw krótko smażę mięso mielone, aż starci kolor  surowego, a następnie pod przykryciem duszę je ok.20 min.
Przekładam mięso do dużego rondla lub garnka  o grubym dnie. Przykrywam je i podgrzewam dalej na minimalnym ogniu.
Uwaga, aby się nie przypaliło.
2. Patelnię myję , a następnie znowu rozgrzewam olej / na pokrycie dna/
 i najpierw szklę cebulę, potem dodaję czosnek , paprykę, oczyszczoną i pokrojoną w szersze paski, surowego pomidora, przykrywam patelnię i duszę z 15 minut.
Kolejno dodaję pomidory z puszki, mieszam wszystko, przykrywam i duszę jeszcze z 10 min. a potem łączę  w rondlu z mięsem.
Znowu duszę z 10 minut, włączam blender, wszystko lekko rozdrabniam i  przyprawiam do smaku.
 

Dużo jest tego sosu.
 

Wlewam trochę sosu do garnka z makaronem, niech się pięknie połączą / makaron złapie sos i nie będzie się kleił/.
Resztą  sosu, ile tam kto lubi, polewam makaron już na talerzach.
Do tego parmezan w płatkach / z Kauflandu lub Biedronki/.
 

Gdy  sos  jeszcze zostanie, wystudzony wlewam do słoika, zakręcam zakrętką i zamrażam.

Musi być go nie więcej niż 3/4 słoika, aby słoik nie popękał w zamrażarce. Nigdy mi się tak nie zdarzyło.

 

Adresy stron, z których czerpałam pomoc przy pierwszym  przygotowaniu sosu: 

1. . https://www.doradcasmaku.pl/przepis-makaron-spaghetti-z-papryka-i-pomidorami-314048

2.  . https://www.ofeminin.pl/kuchnia/przepisy/sos-do-spaghetti-domowy-sos-do-spaghetti-mocno-pomidorowy/1mrwkse

 Dziękuję za podzielenie się przepisami. 

 


POLECAM i chcę tu przypomnieć 

mój przepis na sos pomidorowy delikatny i najprostszy

  z książki " Porady lekarza rodzinnego" 

kliknij tu adres  

  

Jeśli chcesz zrobić 

dobry sos do spagetti

 z pomidorów świeżych, nieco też świeżej papryki i do tego dodać jeszcze  pomidory  z puszki  

to sięgnij tu do Gracera     

 

Ja zrobiłam, zobacz na zdjęciu: 



    


 

 

 

2 komentarze:

Teresa S pisze...

Elizo super pomysł na szybki obiad pozdrawiam

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

To prawda Tereso.
Dziękuję za odwiedziny.
Pozdrawiam.