01 grudnia 2012

Naleśniki ze szpinakiem,serem feta i sosem czosnkowym

Sezon na szpinak,więc można robić:

 Z czerwonym barszczykiem OK.







Najpierw zapiszę przepis na sos.Dostałam go w prezencie od koleżanki Niny z internetowego klubu
 Senior Cafe.
Cytuję:
"Elizko:

Droga moja, jadłam na wczasach takie naleśniki polane sosem czosnkowym. Wcześniej były zapiekane z serem.
Na sos: Czosnek utarty/widziałam jak robiła gospodyni/dodane -sól, pieprz, jakieś zioła, chyba to była drobniutko posiekana bazylia, pachniało, do tego dała śmietany, jogurt grecki i jeszcze jakiś jogurt. Było pyszne!!!!!!!!"

Dodała także:

" Do pierogów ze szpinakiem też ten sos podawała. Do jagnięciny też, ale ja nie jadłam mięsa, zjadłam jajko na twardo z tym sosem - pyszne!!"

Serdeczne dzięki droga Ninko - Psycholog. 

Teraz ciasto i nadzienie:


Ciasto wypróbowane,a i nadzienie wielokrotnie chwalone przez stołowników.Polecam.

Składniki ciasta :
Ciasto z wodą gazowaną:
1 do 1 i pół szklanki wody mineralnej gazowanej,
1 szklanka mleka,
10 czubatych łyżek mąki /to tak ok.1 i 1/3 szklanki/,
2 jaja,
szczypta soli i 2 szczypty cukru.

Można spróbować i ten  przepis:
 3jaja
1 szklanka mleka lub wody / lub pół na pół wody i mleka/,
1 /2 łyżki oleju
3/4 szklanki przesianej mąki
masło lub olej do smażenia
1. Roztrzepać jaja z mlekiem, solą i olejem,
wlewać stopniowo do mąki,  stale
ubijając na jednolite ciasto.
2. Rozgrzać niedużą  patelnię, posmarować
masłem, nalać 2 łyżki ciasta,
rozprowadzić je po całej patelni.
Smażyć do lekkiego zrumienienia
tylko z jednej strony, przełożyć stroną
usmażoną do góry na czystą ściereczkę lub talerz.
Smażyć pozostałe.

A można też spróbować i taki :  
 http://uelizki.blogspot.com/2015/02/nalesniki-cieniutkie.html


Nadzienie do naleśników:
500g szpinaku /najlepszy z własnej działki/liście zamrożone także są dobre,
3 ząbki czosnku
200 g sera feta / ilość sera zależy od ilości naleśników/, sprawdza się także ser twarogowy, chociaż to już nieco inny smak,
sól i pieprz / można i bez soli,jeśli jest feta/
oliwa
pól łyżeczki cukru



Wykonanie
Składniki ciasta wymieszać ,najpierw płynne i jajka,potem dosypywać mąkę do gęstości kwaśnej śmietany.Najlepiej mieszać  sprężynką do ubijania białek i zostawić,niech się mąka rozklei, na jakieś pół godziny, chociaż z wodą gazowaną,to nawet bez czekania ciasto będzie ok.

Przygotowanie nadzienia:
szpinak umyć, odrzucić grubsze łodygi a liście osuszyć i pokroić w paseczki.Zamrożony lekko rozmrozić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku. Wrzucić go na rozgrzaną na patelni oliwę i smażyć ok. pól minuty /ciągle mieszając ,żeby się nie przypalił/. Następnie wrzucić pokrojony szpinak i smażyć wszystko około półtorej minuty / cały czas mieszać/.
Jeśli nie lubisz czosnku,możesz zeszklić  cebulkę.Można też połączyć  jedno i drugie,razem.

W misce rozgnieść widelcem ser feta lub twarogowy i dodać przesmażony szpinak, wszystko wymieszać, dodać pieprz i cukier w/g uznania.Można i ciut gałki muszkat sypnąć,a nawet bazylii.
 Smarować wcześniej przygotowane naleśniki masą, zawinąć je i zapiekać w mikrofali lub na patelni. Można je też posypać żółtym serem i zapiec.

Sukces pewny.

Dodam  tu  jeszcze adres
 do strony z innymi naleśnikami :

 http://www.nalesniki.eu/

smacznego