02 kwietnia 2014

Łazanki z kapustą-danie regionalne

Dziś na obiad danie regionalne.
Potrawa prosta i smaczna.

Łazanki z kapustą.





Łazanki z kapustą


Składniki
Łazanki: 20 dag mąki, 1 jajko, woda, sól.
Można też zrobić z gotowych łazanek,kupionych w sklepie.
Kapusta: 60 - 70 dag kapusty białej, kawałek słoniny, 1 cebula, sól, pieprz.


Wykonanie
Zagnieść ciasto, dobierając wody tak by było twarde jak na makaron.
Ciasto rozwałkować, obsuszyć z obu stron i pokroić na małe kwadraciki.
Ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Kapustę poszatkować i ugotować w małej ilości wody.
Słoninę i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć.
Dodać do kapusty przez chwile dusić.
Połączyć z łazankami, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Premiera była na moim blogu w Klubie Senior Cafe http://www.dieta.senior.pl/Lazanki-z-kapusta,727.html