06 lipca 2015

Gęsty syrop truskawkowy lub malinowy

Nic prostszego!
Będziesz sobie polewać naleśniki,ciasta,dodawać do herbatki...a co tam ci pasuje.
1 kg truskawek lub malin i 1kg cukru.
No, musi być sporo cukru.Przecież bierzesz  mało syropu, ciut,ciut i wystarczy!
A kysz łasuchy!

Anusia,moja wnuczka, uwielbia maliny 




 Anusia,moja wnuczka, uwielbia maliny 

Wieczorem owoce umyć, lekko rozgnieść ,w przypadku truskawek pokroić,
zasypać cukrem,wymieszać w większym garnku i odstawić na noc do lodówki.
Jeśli robisz rano,to sobie policz ile to trwa noc....zależy dla kogo-co?

Tak z 6- 10 godzin w chłodzie koniecznie, bo winko gotowe,a nie o to chodzi.
Potem postaw na gazie,zagotuj, potrzymaj na małym płomieniu z pół godziny.Teraz nie za długo zmiksuj blenderem tak,aby powstała masa ale by ziarenka pozostały.
Z kolei przetrzyj wszystko przez sitko perlonowe.To idzie szybko


.
 Przyda się drewniany przecieraczek, zwany mątewka czy rogalką.
 Świetna rzecz do przecierania zupek ,pomidorów i syropów.






 Na sitku zostaną ziarenka truskawek i malin. Nie ma co,nie są one wcale dobre.
Teraz zagotuj syrop, gorący nalewaj do wyparzonych buteleczek czy słoiczków,zakręcaj wygotowanymi zakrętkami  i na wszelki wypadek ,po zakręceniu pasteryzuj z 10 min .


A kto to mi paluchem wyjada syrop-co??

  [B][COLOR="Blue"]UWAGA[/COLOR][/B]
 W tym roku 2016
truskawki są wyjątkowo soczyste.Po wyjęciu z lodówki okazało się,ze soku jest bardzo dużo,a owców nie za wiele.Były może zbyt dojrzałe.
Odcedziłam połowę soku ,nalałam w buteleczki,a owoce i resztę soku zrobiłam j/w jako syrop.

*************************************************************

Przydał się zimą do ciasta drożdżowego ,do naleśników...Pachnie ładnie truskawkowo.
SPRAWDZIŁAM