Ulubiony mój przepis na ugotowany kalafior jest tu: Kalafior ile i jak gotować
Koniecznie i bezwzględnie
trzeba
po odcedzeniu go na sicie
przelać krótko zimną wodą.
Ja to robię wodą z kranu.Przerywam wówczas proces gotowania i mam chrupiące warzywko.
Potem w garnku o grubym dnie roztapiam masełko, dosypuję niedużo tartej bułeczki, lekko ją zrumieniam i dodaję ugotowany kalafior. Delikatnie potrząsam garnkiem i po chwili na półmisek.
Gotowanie na parze .
Do gotowania na parze wcale nie potrzeba specjalnych naczyń.
No oczywiście można je mieć,ale i bez nich się obejdzie.
Mnie wystarcza garnek ,pokrywka z otworem na parę / chyba wszystkie je mają/
i kupiona wkładka do garnka.
Taka wkładka pasuje do każdego garnka! Naprawdę!Ona się dopasowuje - składa lub rozkłada.
Dobrze jeśli ma na środku/ uchwyt do wyjmowania /ta akurat nie ma/ i jest z lepszej stali.
Moja po częstym gotowaniu,a i do zmywarki ją wrzuciłam, już jest do wymiany na nową. Sprawie sobie lepszą,a wcale dużo więcej nie zapłacę.Poszukam takiej którą można myć w zmywarce.
Nie wiem czy silikonowe są dobre?
Oglądałam ,ale mają mało dziurek i nie wiem czy tak samo dobrze się w nich ugotuje.
Do warzyw nie trzeba dodawać do warzyw ani soli, ani cukru,przypraw,
a warzywa są smaczne,zdrowe, niepozbawione składników odżywczych.
A teraz o gotowaniu bobu
na parze :
PRZEPIS:
Uwaga: Wkładka ma małe nóżki ,na których stoi w garnku. Mają one z 5,6 cm wysokości.
Można je zobaczyć w innym moim przepisie tu http://uelizki.blogspot.com/2014/03/goabki-na-parze.html
Na dno garnka nalewam ok 5 cm wody - jej poziom nie może być wyższy od nóżek wkładki. Sprawdzam czy po włożeniu wkładki do garnka z wodą nie jest jej za dużo. Nie powinno jej widać,by warzywa nie leżały w wodzie.
Zagotowuję pod przykryciem wodę razem z wkładką i gdy woda wrze, podnoszę pokrywkę i wkładam umyte warzywa ,tyle ile się zmieści lub tyle ile mi pasuje.
Przykrywam pokrywkę i mierzę czas od ponownego zagotowania. Para bucha przez otworek w pokrywce.
CZAS gotowania na parze :
Fasolka szparagowa ------------- 8-10 minut
Kalafior ......................................6-10 minut
Młody bób ...................................10-15 minut / po wyjęciu i przelaniu wodą,posypać koperkiem/
Brokuły ........................................8-12 minut
W połowie czasu gotowania można sprawdzić czy może już jest OK.
Ja wolę twardsze.Jedne są starsze , inne młodsze to też ma znaczenie.
UWAGA : po wyjęciu warzyw trzeba je od razu przelać zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.
Będą chrupkie i smakowite.
Nie poparzyć rączek ,rękawice kuchenne niezbędne lub łapki krokodylki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz