07 kwietnia 2015

Sernik na spodzie krucho-drożdżowym z przepisu FRANCUZA95

Udał mi się ten sernik na szóstkę.
Smakował bardzo mnie i moim gościom.



W towarzystwie z bardzo smacznym i dość łatwym  mazurkiem z bloga OBŻARCIUCH .

Przepis na sernik stąd:  http://sprawdzonakuchnia.blox.pl/2012/07/Sernik-na-krucho-drozdzowym-spodzie-z-kratka.html  


Autorem bloga SPRAWDZONA KUCHNIA jest francuz95 

Przepis na mazurek stąd: http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-mazurek.html?showComment=1427832032306#c3862166635933056433



Cytuję przepis na sernik :

 



"Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką

francuz95
Ciasto krucho-drożdżowe jest wyśmienite w smaku, ale w porównaniu z tradycyjnym drożdżowym o wiele prostsze w obróbce, bo nie trzeba go wyrabiać, łatwo się rozkłada w formie i nie rośnie zbytnio, przez co ciasto jest równe. Ten sernik jest pyszny, delikatny, ale nie za puszysty.

Składniki na blaszkę 40cm x 26cm:

Ciasto:
  • 250g masła
  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • duża szczypta soli
Masa serowa:
  • 1kg twarogu półtłustego
  • 3 całe jajka i 3 żółtka
  • 180g cukru pudru
  • 1 budyń na 500ml mleka
  • łyżka mąki
  • 100g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • ziarenka z laski wanilii
  • 50g rodzynek

Ciasto:
  1. Masło posiekać na małe kawałki i wrzucić do mąki.
  2. Wkruszyć drożdże
  3. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto.
  4. Ciasto odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na 1h.
Masa serowa:
  1. Twaróg przecisnąć praską do kartofli.
  2. Masło utrzeć z cukrem i wszystkimi żółtkami.
  3. Dodawać stopniowo twaróg i krótko miksować.
  4. Dodać budyń, mąkę, wanilię i rodzynki.
  5. Znów zmiksować.
  6. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno.
  7. Delikatnie wmieszać białka do masy serowej.
Wykończenie:
  1. 1/2 ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Na cieście rozłożyć masę serową.
  3. Drugą połowę ciasta rozwałkować i wykrawać paseczki (nie za grube, bo urosną dzięki drożdżom). Nie trzeba zużyć całego ciasta. Można z nadmiaru wykonać kołoczki.
  4. Całość piec w 170ºC przez 1h na poziomie 4.
  5. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia.
  6. Po ok. 15 min delikatnie przełożyć za pomocą papieru na kratkę do wystudzenia.
  7. Sernik można polać polewą czekoladową lub lukrem.

Świetneeeeeeeeeeeeeeeee   ciasto.

Dziękuję bardzo za przepis.