ŹRÓDŁA sieciowe
do syropu i marmolady rok 2020:
- dżem od Maminek Kulinarny adres
- syrop adres
- marmolada i syrop adres
lub filmik
ROK 2023
na pierwszy smakołyk lekka, zdrowa i naturalna marmoladka z pigwy,
filmik poniżej, autorka Gotuj z Maszką
/ kliknij aby filmik z YT się włączył /
Dziękuję autorce za przepis.
Koniecznie trzeba zobaczyć na filmie
jak autorka robi tę zdrową i lekką marmoladkę:
A to moje zdjęcia z przygotowywania lekkiej marmoladki z przepisu autorki filmu Gotuj z Maszką:
Słoiki wymyłam, wieczka wyparzyłam, ponalewałam przecier, mocno zakręciłam i wstawiłam do zimnego piekarnika. Nastawiłam 130 stopni, a kiedy osiągnął tę temperaturę, trzymałam w niej słoiki przez pól godziny. Potem wyłączyłam piekarnik i zostawiłam do wystygnięcia. Wieczka są wklęsłe, czyli mogą być bez obaw przeniesione do spiżarni.
Zostało trochę galaretki czy dżemu na spodeczku. Łyżeczka stoi, galaretka się nie leje. Pektyna jabłkowa w proszku bez konserwantów z Jasła.
ROK 2023 cd.
adres nowy,
dodatkowy,
do marmelady z pigwy po portugalsku
tutaj kliknij po szczegóły.
**********************************
OCET z pigwy
rok 2022
Ten ocet powstaje etapami, co nie jest dziwne i wyjątkowe, ale najpierw zrobiłam syrop z pigwy,
potem marmoladę i na koniec ocet.
W tym 2022 roku
Zdjęcie1- po ferment. alkoholowej. |
krzew obrodził dwoma kilogramami
/po pokrojeniu i oczyszczeniu/
niedużych owoców. Najpiękniejsze pokroiłam na syrop,
a mniejsze, słabo dojrzałe i z kilkoma plamkami czy pomarszczone, zostawiłam na ocet.
W słoju ,wyżej zdjęcie1, stoi ocet
po zakończonej fermentacji alkoholowej, czyli burzliwej.
Niżej, na zdjęciu drugim, widać jak bąbelkował.
Cały czas słój był przykryty szmatką bawełnianą z zamocowaną gumką recepturką.
Mieszałam codziennie, dopóki fermentacja nie ustala,
czyli owoce opadły znacznie niżej niż powierzchnia płynu,jak na zdjęciu pierwszym.
Zdjęcie 2 - fermentacja alkoholowa burzliwa. |
Trwało to u mnie około półtora tygodnia.
Teraz wyniosę słój do chłodniejszego miejsca na 4 tygodnie,
/ na fermentacje octową/
zanim zleję ocet do butelek.
Sprawdziłam dokładnie czy cokolwiek nie wystaje ponad powierzchnię płynu,
bo pleśń czyha, aby zepsuć wszystko, a ocet, o paskudnej wtedy woni, jest do wylania.
---------------
Jako składniki na ocet włożyłam do słoja ok. kilogram pigwy w plasterkach,
które pozostały mi po odlaniu syropu ,/ słodkie są te plastereczki/
kilogram jabłek w kawałkach ze skórkami
i pól kilograma świeżej pigwy w plasterkach z pestkami i komorami nasiennymi.
Dodałam ze 4 łyżki miodu i zalałam letnią wodą z 4 łyżkami cukru,
aby zakryła wszystko ponad powierzchnię owoców , z nadmiarem tak na 2 damskie palce😉.
Wymieszałam, przykryłam gałgankiem i czekałam do bąbelkowania .
Źródła sieciowe do octu:
- Blog Marzynia Mamcia adres
- Siostra Anastazja adres
Z drugiego kilograma surowej najpiękniejszej pigwy
powstał
syrop znakomity
- pokrojone, wcześniej umyte, oczyszczone z ziaren plastereczki owoców przesypywałam w słoju warstwowo cukrem 1:1
/wiadomo o co chodzi./
Po czterech dniach zlałam syrop do buteleczek i pasteryzowałam 10 minut .
MARMOLADA gęsta
z owoców z przygotowywanego wcześniej syropu
pigwowo - jabłkowego
z miodem i cynamonem
Do pozostałych z odlanego syropu plasterków,
po rozgotowaniu w ich wodzie,
dodałam rozgotowany kilogram jabłek zimowych
/ reneta szara/,
trochę jeszcze miodku i cynamonu do smaku
i zblendowałam na masę marmoladową.
Podusiłam jeszcze, aby była gęsta jak należy i część do małych słoiczków dla wnuczków,
a część do salaterki na stół do chlebka czy bułeczek.
Dziadzio👴 tylko krąży, ale musi sobie bardzo odmawiać , bo cukrzyca nie daruje.
Kroił owoce dzielnie i czyścił z pestek dokładnie.
No, ja też lubię marmoladkę .😉 👵
P.S. U nas, gdy zerwane owoce poleżały w chłodzie, na dworze, w koszyku z 5,6 dni,
lekko zmiękły i dawały się kroić łatwiej.
Elizko
OdpowiedzUsuńMasz super przetwory.
Nie robimy octu ale dżem
ik, soczek i nalewkę z pigwy zawsze.
Ostatnio bardzo nam smakuje dżem śliwkowy z dodatkiem fig. Niby nic takiego ale smak jest wyborny. Polecam na przyszły sezon.
Pozdrawiam serdecznie🙂
Podałam przy moim wpisie adres do Waszego dżemiku.
UsuńPozdrawiam.Ela