05 marca 2015

Wołowina w sosie groszkowym

Wiosną  trzeba w kuchni zazielenić na talerzach i w szklaneczkach.


Wołowinę z udźca udusić wg mojego wcześniejszego  przepisu 


i przygotować łatwy sos groszkowy.


Z  groszku z puszki bez problemu można  zrobić sos . 
Podsmażyć trochę rozdrobnionej  cebuli  i czosnku na oleju lub maśle , dodać z łyżeczkę mąki, wymieszać i zagotować. Potem wsypać groszek z zalewą,znowu zagotować. Dodać ewentualnie kleks śmietanki. Wrzucić do sosu uduszone,czy rozmrożone plastry wołowiny,zagotować i na stół!
 Ryż  biały czy od niedawna dostępny kolorowy,a może brązowy,jeszcze lepszy okrągły krótkoziarnisty ,ugotowany na wodzie i odcedzony jak makaron   będzie OK, a najzdrowsza kasza gryczana.

Koniecznie skusić się na doniczkę z żywa miętą i  obrywając po listku,dodawać do napojów. 
Dobra tez do herbaty ,zaparzonej po azjatycku,czyli liście herbaciane zalane zimną wodą i zagotowane w małym rondelku.Po zagotowaniu potrzymać ze 4 min i nalewać do szklanek przez małe siteczko.
Pomysł od ojca Grande.