06 listopada 2016

Konfitura słodka z żurawiny


Niedawno robiłam nalewkę z żurawin ,a teraz słodką konfiturę na zimę.


                                                                                                                                                                           
Przepis na konfiturę z 2,5 kilograma   tych owoców.
Potrzeba jeszcze 1,20 kg cukru i szklankę wody.

Najpierw trzeba w większym naczyniu  ugotować syrop z cukru z wodą.
 Do niego należy dodać połowę owoców i gotować wszystko ok.15 minut. Teraz dosypać resztę żurawin i gotować, od chwili wrzenia, na małym ogniu , ok.45 minut.


Wystudzić.Pozostawić na noc.
Na drugi dzień gotować 10 minut od chwili wrzenia, znowu wystudzić i odstawić na 12 godzin.
Owoce oddają wtedy swój smak i cudną barwę.
Teraz wszystko zblendować ,jeszcze raz podgrzać do zagotowania i taką gorącą wkładać do wyparzonych słoików,zakręcać mocno ugotowanymi,suchymi zakrętkami,dbając o suchość  i czystość brzegów słoików.
Słoiczki odwracać do góry dnem,  a można też dla pewności  zapasteryzować je 10 min. od czasu wrzenia wody .