KLUSKI ZIEMNIACZANE
/ niokki niżej/
zwane kopytkami.
Moje są ciut twardsze aby trzymały formę, ale za to też można je odsmażać.
Stolnica dla mnie to podstawa kuchni.
Mam i większą z bukowego drewna.
Jest wspaniała.
Kupiłam ją na allegro.
Ma pod spodem listwę ,która zabezpiecza przed przesuwaniem się stolnicy po blacie.
Na taką wyjmuję kluseczki,pierogi,ciasteczka....Drewno lekko wciąga wilgoć i pozwala pięknie wysychać produktom.
Szczególnie gdy gotuję dla całej dużej rodziny.
Dla 2,4 osób mieszczę się na " stolnicy" silikonowej i na dużej desce drewnianej.
Składniki:
1.Ugotowane,przepuszczone przez maszynkę lub przetarte przez sito
ziemniaki-1kg / kilogram po ugotowaniu i przetarciu/.
2.Mąka pszenna- 12 czubatych łyżek czyli ,25 deka
3.Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
4.Jaja- 2 szt.
Ile to jest kilogram ugotowanych ziemniaków?
Na pierwszej jest pół kilo ugotowanych ,
a niżej kilo, przepuszczonych przez praskę.Można też przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa,a w ostateczności,w przypadku braku takich cudownych urządzeń-przez jakieś sito.
PÓŁ KILO:
KILOGRAM ugotowanych i zmielonych ziemniaków:
miseczka ma wysokość 7 cm i średnicę u góry 15 cm
Extra pomoc w kuchni- praska do ziemniaków i sera....kup koniecznie i nie pożałujesz.
Robimy:
Nastaw w dużym garnku wodę lekko posoloną i podłącz do zagotowania.
Tymczasem z wystudzonych ziemniaków, mąki i jaj zagnieć ciasto. Zbyt długo nie wyrabiaj, bo zmięknie. Jeśli jest zbyt rzadkie dosyp mąki pszennej.
Podziel na dwa kawałki. Zrób z nich dwa duże, długie walcowate kluchy, a potem je lekko spłaszcz dłonią i pokrój na małe kluseczki-kopytka.
Możesz i inny kształt sobie robić- jasna sprawa
.Ja akurat lubię taki.
Do wrzącej wody wkładaj kluski i czekaj na ponowne zagotowanie i wypłynięcie kopytek na wierzch. Uważaj,bo mogą się rozgotować.
Ja wyjmuję je łyżką cedzakową na drewnianą stolnicę, aby sobie spokojnie wystygły.
Możesz je wyjmować na dużą drewnianą deskę do krojenia lub na talerze ,
ale kładź luźno, nie jedne na
drugich.
Kiedy jedna strona klusek przestygnie,przewróć na drugą, jak
np.pierożki.
Tak wystudzone nie będą się kleić.Możesz je potem odsmażyć na maśle albo
zamrozić na plastikowych jednorazowych talerzykach, w torebce foliowej
do zamrażania.No,chyba,ze zjesz wszystkie od razu..
No i po co tyle tego pisania?
Gadatliwe babsko ze mnie i tyle !
👵👍😊
Kto ma problem z ważeniem składników na kopytka, niech skorzysta z tego filmu :
Mąki, jak widać na filmie, pani daje w ilości 1/3 ziemniaków.
😊 Mam jeszcze jeden
- adres do kopytek bez mąki ziemniaczanej tu klik
lub filmik stąd:
- kolejny z bloga Dieta moja pasja adres
Fragm: ziemniaki 1 kg
mąka pszenna uniwersalna 250 g
jajko 1 sztuka
i taka sztuczka od Eli:
"Gdy mąka się wchłonie, prósz delikatnie blat mąką ziemniaczaną.
Podziel
ciasto na 3 części z każde uformuj walec, a następnie lekko spłaszcz go
nożem i pokrój pod skosem na 3 – 4 cm kopytka.....cd pod adresem powyżej.
- no i jeszcze tu z bloga Proste potrawy adres klik
Cytat :
" składniki :
- 50 dag zmielonych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennej"
- a co dalej zobacz pod linkiem powyżej
---------------------
Kopytka z serem adres
z bloga Matka wariatka
---------------------------------------------------------
Teraz odjazd do Włoch
tu : adres
do kopytek włoskich, zwanych niokki
org. gnocchi
i złote proporcje z bloga Natalii i Łukasz - Nasze podróże
Cytat poniżej, a wykonanie pod adresem adres tutaj
" Porcja: 4 duże porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + czas gotowania i stygnięcia ziemniaków
Złote proporcje:
– 1 kg mącznych ziemniaków
– około 200 g mąki pszennej + mąka do posypania blatu
Uwaga moja: Przy 200g mąki moje ciasto jest zbyt rzadkie. Robię z 300g tak jak Andrea i Magda z filmików poniżej no i krótko podgrzewam starte ziemniaki w mikrofali co sprawia,że ciasto jest plastyczniejsze / wtedy gdy biorę zimne ziemniaki /
– 1 jajko
– sól
– opcjonalnie gałka muszkatołowa, parmezan"
Dałam młode ziemniaki i tu był błąd!
Schrzaniłam i tyle 😕😖
-----------------------------------------------
Mój ulubiony kucharz z Włoch robi to idealnie i entuzjastycznie :
Jak on oddziela żółtka od białek ,jak kocha to co robi ....brawo, bravissimo Gennaro
👵👍😊
---------------------------------------------------
Zapraszam na ciąg dalszy moich zmagań tutaj
-----------------------------------------------------------
Zrobię może tak jak Andrea / wcale nie robi tzw.rowków / :
Może jak chef Giuseppe- ziemniaki gorące, 260 g mąki - dodanej na końcu i z gałką :
Jeszcze filmik gdy Nonna Gina robi niokki :
Oryginalne zwijanie klusków 18,18 min :
A może tak jak pani Magda:
Świetnie robi rowki w tych ...jak im tam
- 1 kg mączystych ziemniaków
/ziemniaki stare tj. zimowe, bo tak jak do kopytek, także do gnocchi NIE bierzemy młodych ziemniaków/ - 300 g mąki pszennej typ 500 lub 450
/czasem robię wersję bez jajka -kluski są delikatniejsze, ale trzeba uważniej (=krócej) gotować, by się nie rozwaliły- i wówczas biorę 200 g mąki na tę ilość ziemniaków/ - 1 całe jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie: 2 łyżki tartego parmezanu
No i jeszcze kluski z surowych ziemniaków adres tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz