Święta w domu

A jak to będzie w 2015?




Na razie jest plan potraw wigilijnych:

- śledzie w oleju  i śledzie w śmietanie,
- sałatka jarzynowa,
- zupa grzybowa z łazankami,
- karp smażony z patelni,
- groch z kapustą,
- barszcz czerwony z uszkami,
- fasola jaś na kwaśno,
- pierogi z grzybami i kapustą,  podsmażane,
-makowiec,
- kompot z suszu,
- pierniczki i piernik,
__________________________________________
a na świąteczny stół  
- placek spod kamienia
- tiramisu
- sernik 
- bigos,
- szynka i wędliny z najlepszego źródła,
- pasztet,
- jajka z pieczarkami

Ależ tego nawymyślałam.....no,ale tak ma być. Takie plany.

Mam już spore doświadczenie
 https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=1174550733429899456#editor/target=post;postID=4439248399166733684

Kiedyś więcej miałam sił i pomysłów. Może nawet  za dużo...hi,hi...







_____________________________________________________________________________________

Dziś drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia 2014

już wspomnienia......
Jemioła była.Złe moce odegnane.
 Kartki z życzeniami przyszły. Wszyscy kochani pamiętali.
 Choinka prezentowa urocza.
 Pierniki 2014 udały się.

Przepis stąd: https://www.mojeciasto.pl/przepisy/swiateczne-pierniki-pierniczki-11877.html#.VJ2-r_9-AA

Jak zrobić?

  • 20 dag miodu
  • 1 łyżki przyprawy korzennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 50 dag mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka
  • jajko
  • 10 dag Kasi
  • cukrowe perełki
  • 1Miód podgrzać z przyprawą korzenną, dodać cukier i rozpuścić.
  • 2Następnie dodać do mąki przesianej z sodą i wbić jajko, wlać mleko i rozpuszczoną margarynę.
  • 3Wyrobić jednolite ciasto, rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami.
  • 4Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem piec około 10 minut w 200 stopni. Ostudzić i ozdobić :)


Piernik ze starego notesu   http://uelizki.blogspot.com/2014/12/piernik-atwy-przepis-ze-starego-notesu.html


 Śledź w śmietanie rewelacyjny.Przepis stąd: https://www.youtube.com/watch?v=5uzzSUwH-04

składniki tu  http://gotuj.skutecznie.tv/2013/12/sledzie-w-smietanie/

Moje śledziehttp://uelizki.blogspot.com/2014/12/sledzie-w-smietanie-na-co-dzin-i-od.html

Śledzie w śmietanie

czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia śledzi (zależy jak są słone, ale jakieś 2-3 godziny trzeba liczyć) + 1 doba na odstanie w lodówce (można jeść od razu, ale po odstaniu są o niebo lepsze;))
/proporcje na 2-3 filety śledziowe, ale ilość składników spokojnie można proporcjonalnie zwiększać/
  • 2-3 filety śledziowe solone typu matias (200-250 g)
  • pieprz (czarny lub biały) –do przyprószenia śledzi
  • ocet spirytusowy 10% –do obfitego skropienia śledzi (ok. 1/2 łyżki)
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jabłko –najlepiej kwaśne
  • 2-3 ogórki konserwowe (jeśli duże, to dwa)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 kubek (ok. 200 g) gęstej śmietany 18%
  • niezbyt drobno posiekana natka pietruszki (ok. 1 łyżeczka)
  • opcjonalnie: solidna szczypta cukru –do smaku
Śledzie płuczę, po czym zamaczam w zimnej wodzie lub w mleku na 2-3 godziny –czas moczenia zależy od stopnia zasolenia, więc najlepiej odkroić kawałek i spróbować:)
Śledzie wyjmuję z wody, sprawdzam ich słoność (nie powinny być już słone:)), po czym kroję w dowolne mniejsze kawałki. Przekładam do miski, przyprószam pieprzem i skrapiam octem, po czym odstawiam na chwilę na bok.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę lub drobno siekam. Siekam także natkę pietruszki.
Jabłko kroję na ćwiartki, usuwam gniazdka nasienne i ścieram na tarce o grubych oczkach (lub ew. kroję w drobną kostkę). Ogórki także ścieram na grubych oczkach lub kroję w drobną kostkę.
Do miski dodaję majonez oraz śmietanę i mieszam je dokładnie. Dodaję jabłko, ogórki i cebulę. Całość łączę ze śmietaną i na koniec dodaję pokrojone śledzie, mieszam.
I gotowe. Prawie:) Bo teraz trzeba tak przygotowane śledzie wstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 1 dzień, by smaki się przegryzły.

Ciasto na pierogi i uszka wspaniałe 

przepis stąd: http://gotuj.skutecznie.tv/2012/12/uszka-lub-uszy-z-kapusta-i-grzybami/

ciasto:
  • 3 szklanki (o poj. 250 ml) mąki (ja: najczęściej poznańska lub dowolna pszenna typ 500)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka (o poj. 250 ml) bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub miękkiego (bądź roztopionego) masła

Do miski dodaję mąkę, sól i dokładnie mieszam. Następnie dolewam ciepłą wodę oraz olej/masło i mieszam łyżką, aż mąka zabierze wodę i powstanie baza pierogowego ciasta. Wtedy zagniatam ręką:) Przekładam na stolnicę i dokładnie wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od stolnicy i ręki. Idzie to bardzo szybko –kilka minut i gotowe.
Ciasto formuję w kulę i zostawiam pod przykryciem na jakieś 10 minut, aby odpoczęło.

  Dzielę je na mniejsze części –jedną z nich cienko rozwałkowuję, a tę/te, których nie wałkuję, ponownie wstawiam pod przykrycie, gdzie czekają na swoją kolej. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane, im cieniej, tym lepiej. Da się rozwałkować bardzo ładnie i wcale się nie rwie, ani nie lepi –jest podatne i elastyczne.

Jak to dobrze,ze panie dziela sie swoimi doświadczeniami.

Kobiety powinny się wspierać.




Doczekaliśmy  pierwszego  grudnia 2014.

Wczoraj w niedzielę

 rozpoczął się ADWENT


czyli
 czas oczekiwania
 na przyjście Pana,
na  ŚWIĘTA  BOŻEGO NARODZENIA



Od kilku lat zapalam w domu świecznik adwentowy.

Mam specjalny,z czterema świeczkami - na 4 tygodnie oczekiwania.
Tak jak w kościółku są dekoracje adwentowe z czterech świec,tak i ja też mam swoją domową dekorację na czas czekania.
Ten świecznik jest niezwykły,bo można zapalać w nim dowolna liczbę żarówek.
Na pierwszy tydzień jedną,na drugi dwie itd.

Takich w sklepach nie ma.
 Ten świecznik,na zamówienie, zrobił mi kolega Janek z Blachowni.
 Ma zdolności w dziedzinie elektryczności /o,rym mi się trafił..hi,hi../
Co roku Janka wspominam i cieszę się ogromnie z tego prezentu.
 Taki sam zrobił dla mojej córki w Krakowie.

No to zapalam.

 Pierwsza świeczka na pierwszy tydzień

Zawieszam też choineczkę adwentową.

Drugi tydzień adwentu już nastał 
- zapalam drugą żaróweczkę.


 





 W kieszonkach są czekoladki,po jednej na każdy dzień adwentu.Tylko jedna dziennie,jedna!

O świcie ,ulicą  do kościoła, na roraty ku czci Maryi Panny, idą dzieci z lampionikami.


Solo Dios basta.